Brood met zonnebloempitten en lijnzaad

Hoeveelheid 4Porties Moeilijkheidsgraad:Makkelijk Voorbereidingstijd: 10Minuten Kooktijd: 1Uur10Minuten Totale tijd: 1Uur20Minuten

Vers brood uit de oven ruikt naar weekend, naar Frankrijk, naar vakantie… Met dit super makkelijke recept heb je een heerlijk brood zo op tafel!

De geur van versgebakken brood is ongeëvenaard. Maar broodbakken is meestal een tijdrovende klus. En de keren dat ik het probeerde was het resultaat om te huilen: niet gaar, niet gerezen, te droog of keihard. Nou ja, waardeloos dus. Tot ik in een kookboek van Annabel Langbein een recept voor brood tegenkwam dat me zo simpel leek, dat ik toch nog een keer probeerde. En warempel, het resultaat was niet slecht.

Inmiddels ben ik heel veel broden verder en heb ik het recept aangepast op basis van mijn eigen ervaringen.

Het recept hieronder is voor het brood dat ik de laatste tijd graag bak. Meergranenmeel heeft een rijke textuur en de boekweit geeft een typische nootachtige smaak aan het brood die ik erg lekker vind. Het gebroken lijnzaad zorgt voor wat meer smeuïgheid. De zonnebloempitten staan garant voor extra omega-3 vetzuren.

Ik zou zeggen probeer dit recept eens uit en experimenteer daarna zelf verder met verschillende soorten meel, zadenmengsels en honing om een andere smaak of textuur aan het brood te geven.

Omdat er geen conserveringsmiddelen toegevoegd worden aan dit brood, droogt het veel sneller uit dan brood uit de supermarkt of van de bakker. Vers is het ’t lekkerst, zacht en smeuïg als cake. Na een dag zal het droger en daardoor steviger zijn.

Houd je een restje over dat echt heel droog is geworden, rooster het dan in de broodrooster. Met een beetje boter en jam heb je een heerlijk toastje!

Ingrediënten

0/9 Ingrediënten
Porties aanpassen
    Dit heb je nodig

Instructies

0/5Instructies
    Zo maak je het
  • Doe het meergranenmeel en het boekweitmeel samen in een kom. Voeg lijnzaad en zonnebloempitten toe. Doe er twee theelepels zout bij. Doe de gist erbij en roer alles door elkaar.
  • Los twee eetlepels honing op in het kokende water. Vul aan tot 500 ml met lauw water.
  • Zet de deeghaken in de mixer en start met mixen. Voeg het water toe in kleine beetjes. Het eindresultaat moet eruit zien als een dik, elastisch beslag (en dus niet als deeg). Mix net zo lang tot je deeghaken min of meer schoon uit het beslag komen. Als er teveel beslag aan blijft kleven mix je nog wat langer. Wordt het niet beter, dan voeg je nog wat meel toe
  • Bekleed een bakblik met bakpapier. Dit voorkomt dat je brood na het bakken vastgekleefd zit aan het bakblik. Doe het beslag over in het bakblik en verdeel het gelijkmatig met een pollepel of je handen. Doe dit voorzichtig, druk niet te hard.
  • Zet het bakblik 20 minuten in de oven op 60 graden. Na 20 minuten verhoog je de temperatuur naar 220 graden voor de duur van 50 minuten. En voilà, je brood is klaar. Twijfel je of het brood gaar is? Klop met je vingers op de korst. Hoor je een hol geluid dan is het brood klaar. Zo niet, zet het dan nog een paar minuutjes langer in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *