toont 27 resultaat (s)
Kookboeken

Vegetarische tajines en couscous

Houd je van Marokkaanse gerechten, maar niet van ingrediëntenstress? Dan is dit kookboek een absolute aanrader. Alles in dit boek is lekker en eenvoudig te bereiden met ingrediënten die je bij iedere supermarkt kunt kopen. Heb je geen tajine? Maakt niet uit. Alle gerechten kun je ook prima bereiden in een braadpan met een dikke bodem. En hoewel de meeste gerechten op een sudderstandje bereid worden, is de kooktijd nooit veel langer dan een half …

Curry pie

Een curry is het ideale gerecht om restjes op te maken. Je kunt er werkelijk alle soorten groente voor gebruiken. Met een currypasta en kokosmelk breng je het hele zaakje op smaak. Maar stel dat je teveel curry hebt en dat er een restje overblijft. Wat doe je daar dan mee? Het fijne van curry is dat restjes zich makkelijk lenen als vulling voor een ander gerecht, bijvoorbeeld een curry pie. De basis voor deze …

Salade met druiven en oude kaas

In de zomer eet ik als lunch graag een salade. Het is lekker licht en het zorgt voor een extra portie vezels en vitaminen. Deze salade met little gem, komkommer, druiven en blokjes oude kaas is lekker fris en knapperig. De pittig-zoete dressing van honing en mosterd past goed bij de verschillende smaken van de groenten en de druiven. Serveer er een plak vers brood bij als je iets meer vulling wilt. Het lijkt misschien …

Noedelsalade met groene groente, taugé en pinda’s

Het fijne van Aziatische gerechten is dat ze barsten van de groente én dat ze supersnel klaar zijn. Je kunt alle groente gebruiken die je in je koelkast hebt. Deze salade vol verse groene groente is een variatie op de Pinda-achtige noedelsalade uit het boek Veggie! van Hugh Fearnley Whittingstall. Ik had geen komkommer, lente-ui, munt en sesamolie in huis, maar wel broccoli, spinazie, taugé en zoete ketjap. Eigenlijk is het dus een heel andere …

Geroosterde groente met vinaigrette van kappertjes

Een wortel, een paar aardappels, een ui… Soms heb je van die dagen dat je in de koelkast allemaal eenzame stukjes groente vindt. Per stuk te weinig om er nog iets mee te doen. Dus ja, wat moet je ermee? In het kookboek Plenty van Yotam Ottholenghi zag ik een recept voor een ovenschotel met allemaal verschillende soorten groente. Per soort heb je maar een beetje nodig. Super handig dus om je restjes groente een …

Curry met bloemkool, wortel en krieltjes

Kokosmelk is super handig om in huis te hebben. Met wat oosterse kruiden of kruidenpasta en verse groente maak je in een handomdraai een lekkere curry. Zoals deze met bloemkool, wortel en krieltjes. Je kunt er naanbrood bij geven om het af te maken. Mocht je een restje curry overhouden, dan kun je dat heel gemakkelijk invriezen. Of eet het later in de week met een beetje rijst.

Pastasalade met gerookte kip

Een paar jaar geleden las ik het boek ‘Montalcino’ waarin de Australische Isabella Dusi beschrijft hoe ze met haar Italiaanse man verhuist naar het Italiaanse stadje Montalcino. Ze doet haar best om in te burgeren, onder andere door haar Italiaanse buren te eten te vragen. Ze maakt een Italiaanse pasta, die de buren beleefd opeten. Vervolgens worden ze teruggevraagd voor een diner en krijgen ze volgens de buurvrouw ‘echte Italiaanse pasta’. Dus… Italianen nemen hun …

Salade Niçoise

Bon! Een eenvoudige salade met groente, vis en ei. Serveer met stevig boerenbrood of opgebakken aardappeltjes, et c’est tout! Salade Niçoise betekent dus gewoon ‘een salade uit Nice’. Er bestaan heel veel varianten van deze salade en niemand weet precies wat erin moet, maar drie dingen staan vast: groente, vis en ei. En verder kun je er zelf lekker op los experimenteren. Voor deze salade gebruik ik tonijn uit blik van de biologische winkel. De …

Salade van bietjes, appel en walnoten

Deze maaltijdsalade valt niet alleen op door de fruitige bite, maar ook door de bijzondere kleur… Bietjes zijn perfect voor een salade. Ze blijven lekker stevig, dus je kunt er gemakkelijk blokjes van snijden. De smaak is van nature zoet en dat combineert lekker met een zoetzure appel zoals Elstar of Jonagold. Voorgekookte bietjes zijn voor deze salade prima. Als je verse bietjes gebruikt, kook ze dan gaar in water met azijn. Prik af en …