Spaanse stoofpot met kip en gedroogd fruit

Hoeveelheid 4Porties Moeilijkheidsgraad:Makkelijk Voorbereidingstijd: 30Minuten Kooktijd: 1Uur Totale tijd: 1Uur30Minuten

Meer zon op je bord kan bijna niet!

Dit gerecht met Spaanse en Marokkaanse invloeden aten we toen we na een lange reis aankwamen op ons vakantieadres in Zuid-Spanje. We waren meer dan zestien uur onderweg geweest. Eerst van ons huis naar Schiphol. Toen met het vliegtuig naar Faro en van daar met de auto naar Alájar, Andalusië, waar we een huisje hadden gehuurd bij een Nederlands koppel dat daar een mini-hotel runt.

Het was al laat, dachten we. Maar voor Spaanse begrippen waren we nog ruim op tijd voor het eten. We werden getrakteerd op een heerlijke stoofpot met kip, veel groente en gedroogd fruit. De geur was fantastisch en het smaakte nog beter. Terug in Nederland heb ik mijn eigen variant gemaakt van dit heerlijke gerecht. Houd de stukken groente lekker groot, anders koken ze tot puree.

Voor dit gerecht werkt een gietijzeren braadpan het beste. Heb je die niet, neem dan de pan met de dikste bodem die je hebt, of gebruik een stoofplaatje.

Ingrediënten

0/14 Ingrediënten
Porties aanpassen
    Dit heb je nodig

Instructies

0/5Instructies
    Zo maak je het
  • Wrijf de kippenbouten in met olijfolie, baharat en zout. Verhit in een braadpan twee eetlepels olijfolie en braad de kip aan tot deze goudbruin kleurt. Haal de kip uit de pan.
  • Leg de stukken bataat, aardappel, ui en wortel in de pan. Doe het laurierblaadje en het kaneelstokje erbij. Giet een klein beetje kokend water in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Laat het bouillonblokje oplossen. Roer alles even door elkaar.
  • Leg de kip op de groente. Doe een deksel op de pan en draai het vuur laag. Beter nog is om een stoofplaatje te gebruiken. Laat ongeveer 45 minuten stoven tot de groenten en de kip bijna gaar zijn. Controleer af en toe. (Laat langer stoven indien nodig. Je wilt geen rauwe kip op je bord.)
  • Voeg de abrikozen en de pruimen toe. Laat nog ongeveer 5 tot 10 minuten sudderen tot de groenten gaar en de abrikozen en pruimen zacht zijn.
  • Zet vier borden klaar. Leg op ieder bord een kippenbout, schep de groenten ernaast en serveer.