Ovenschotel met boerenkool of andijvie en saus van cashewnoten

Hoeveelheid 4Porties Moeilijkheidsgraad:Makkelijk Voorbereidingstijd: 20Minuten Kooktijd: 20Minuten Totale tijd: 40Minuten

De stamppot voorbij… Boerenkool of andijvie met een culinaire het twist.

Ik was nooit een fan van boerenkool. Mijn moeder maakte er altijd stamppot van. De harde, beetje bittere blaadjes vond ik niet echt lekker. Dus toen ik eenmaal op mezelf woonde, liet ik in de supermarkt de boerenkool lekker links liggen.

Tot ik het kookboek Heel veel Veg! van Hugh Fearnley Whittingstall kocht. Daarin kwam ik een ovenschotel tegen met (boeren)kool en prei. De bijbehorende foto zag er zo goed uit dat ik me toch nog een keer aan boerenkool heb gewaagd. En…het was geweldig! Inmiddels heb ik het recept een klein beetje aangepast, zodat het iets meer vult.

Houd je niet van boerenkool, of is het niet het seizoen voor boerenkool, dan kun je ook andijvie gebruiken.

Ingrediënten

0/12 Ingrediënten
Porties aanpassen
    Dit heb je nodig

Instructies

0/7Instructies
    Zo maak je het
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Doe de boekweitkorrels, het amandelschaafsel en de havervlokken in een kom en meng alles door elkaar. Zet de gratin weg.
  • Leg de plakjes aardappel in een ovenschaal.
  • Bak de prei en bak tot deze zacht wordt. Voeg de boerenkool of andijvie toe en laat langzaam slinken. De blaadjes moeten nog een beetje knapperig blijven. Schep het boerenkool/andijviemengsel op de aardappelen.
  • Bak de ui op laag vuur tot deze gekaramelliseerd is. Giet de cashewnoten af en doe ze in een blender. Voeg de bouillon toe en pureer tot je een gladde saus hebt. Voeg de ui en de mosterd toe en pureer opnieuw. Je hebt nu een gladde romige saus.
  • Giet de saus over de groente. Verdeel daarna het mengsel van boekweit, amandel en haver over de ovenschotel.
  • Zet ongeveer 20 minuten in de oven of tot de room borrelt en de gratin mooi bruin is.