Kruidige quinoasalade met wortelgroente en gedroogde abrikozen

Een vrolijke salade met een Marokkaans tintje. De zon op je bord! Deze vrolijke salade bedacht ik tijdens een vakantie in Marokko. De kleuren en geuren van dit prachtige land komen in dit gerecht mooi samen. De baharat geeft de salade een warme kruidige smaak die goed past bij de winter, maar ook in de zomer bij een barbecue super lekker is. De gedroogde abrikozen geven dit gerecht een verassend accent. Lekker met cherrytomaatjes en …

Bloemkoolrijstsalade met sinaasappel, dille en zalm

Een frisse fruitige salade met een stevige bite. Bloemkoolrijst is bloemkool in hele kleine stukjes, zo klein dat de textuur doet denken aan rijst. Vanwege de neutrale smaak is bloemkoolrijst daarmee een perfect alternatief voor allerlei gerechten waarin je normaal gesproken gewone rijst zou gebruiken. Het is lichter te verteren en bevat minder calorieën. Je kunt bloemkoolrijst rauw verwerken in salades, maar ik vind het lekkerder om de korrels eerst even te blancheren. Dan zijn …

Snelle salade van veldsla, krieltjes en zalm

Deze lekkere gevulde salade ga je heel vaak maken, dat weet ik zeker! Ik ben dol op salades als hoofdgerecht. Er moet dan wel iets stevigs in verwerkt zijn, anders heb ik na twee uur al weer honger. Deze salade is een van mijn favorieten. De krieltjes en de zalm geven voldoende vulling. De dressing van honing en mosterd brengt alle smaken samen. En, heel handig, deze salade kost weinig tijd om te maken.

Salade van bietjes, appel en walnoten

Deze maaltijdsalade valt niet alleen op door de fruitige bite, maar ook door de bijzondere kleur… Bietjes zijn perfect voor een salade. Ze blijven lekker stevig, dus je kunt er gemakkelijk blokjes van snijden. De smaak is van nature zoet en dat combineert lekker met een zoetzure appel zoals Elstar of Jonagold. Voorgekookte bietjes zijn voor deze salade prima. Als je verse bietjes gebruikt, kook ze dan gaar in water met azijn. Prik af en …

Salade Niçoise

Bon! Een eenvoudige salade met groente, vis en ei. Serveer met stevig boerenbrood of opgebakken aardappeltjes, et c’est tout! Salade Niçoise betekent dus gewoon ‘een salade uit Nice’. Er bestaan heel veel varianten van deze salade en niemand weet precies wat erin moet, maar drie dingen staan vast: groente, vis en ei. En verder kun je er zelf lekker op los experimenteren. Voor deze salade gebruik ik tonijn uit blik van de biologische winkel. De …

Pastasalade met gerookte kip

Een paar jaar geleden las ik het boek ‘Montalcino’ waarin de Australische Isabella Dusi beschrijft hoe ze met haar Italiaanse man verhuist naar het Italiaanse stadje Montalcino. Ze doet haar best om in te burgeren, onder andere door haar Italiaanse buren te eten te vragen. Ze maakt een Italiaanse pasta, die de buren beleefd opeten. Vervolgens worden ze teruggevraagd voor een diner en krijgen ze volgens de buurvrouw ‘echte Italiaanse pasta’. Dus… Italianen nemen hun …

Noedelsalade met groene groente, taugé en pinda’s

Het fijne van Aziatische gerechten is dat ze barsten van de groente én dat ze supersnel klaar zijn. Je kunt alle groente gebruiken die je in je koelkast hebt. Deze salade vol verse groene groente is een variatie op de Pinda-achtige noedelsalade uit het boek Veggie! van Hugh Fearnley Whittingstall. Ik had geen komkommer, lente-ui, munt en sesamolie in huis, maar wel broccoli, spinazie, taugé en zoete ketjap. Eigenlijk is het dus een heel andere …

Salade met druiven en oude kaas

In de zomer eet ik als lunch graag een salade. Het is lekker licht en het zorgt voor een extra portie vezels en vitaminen. Deze salade met little gem, komkommer, druiven en blokjes oude kaas is lekker fris en knapperig. De pittig-zoete dressing van honing en mosterd past goed bij de verschillende smaken van de groenten en de druiven. Serveer er een plak vers brood bij als je iets meer vulling wilt. Het lijkt misschien …